นิทานก้อม

นิทานก้อม : หาซ่อยแหน่

นิทานก้อม คือ นิทานที่มีเนื้อเรื่องสั้น ๆ กะทัดรัด อาจจะเป็นในรูปนิทานที่มีคติสอนใจ สอดแทรกคำสอนหรือสะท้อนวิถีชีวิต หรือตลกขำขัน ประโลมโลก นิทานก้อมอาจเล่าในทีมีงานรื่นเริง หรือพบปะเฮฮากัน หรือเล่าสู่กันฟังในตอนเย็น หลังจากกินข้าวเย็นเสร็จ (ข้าวแลง) เพราะว่าสมัยก่อน บ่มีโทรทัศน์ พัดลม หรือ สื่อสิ่งบันเทิง นอกจากมีการมีงานบุญ ถึงจะได้ดูสิ่งมหรสพ เช่น หมอลำ เป็นต้น

นิทานก้อม : หาซ่อยแหน่

มีสองผัวเมียข้าเจ้าอยู่นำกันมาดนเติบแล้วหล่ะ หม้อเข่าดำแล้ววาซั้นไป่มื้อหนึ่งผุเป็นผัวเผิ่นกะไปเอาทะเบียนสมรสมานั่งเบิ่งพลิกหน้าพลิกหลังอยู่นั่นหล่ะ เป็นชั่วโมงโพ้นหละไป่…….

ผุเป็นเมียเผิ่นกะนึ่งเข่านึ่งปลาถูบ้านเผิ่นกะซอมเบิ่งผัวเผิ่นไปนำคือกันผุเป็นเมียเรากะยิ้มพอใจหลาย วาผัวเจ้าของคือซิฮักเจ้าของหลายคือซิภูมิใจกับทะเบียนสมรสวาชั่นไป่…… เลากะอดบ่ได้เนอะเลยถามผัวเลาวา…..?

“อ้าย ๆ เห็นเจ้านั่งเบิ่งทะเบียนสมรสแต่ดนแล้ว อ้ายบ่เบื่อบ่” อ้ายหาอีหยัง….?” ผุเป็นผัวกะเลยหันมายิ้ม แล้วกะตอบว่า….. อ้ายบ่เบื่อดอก อ้ายกะลังหาวามื้อเบิ้ดอายุ มันยุหม่องได้!!!!! “…..โอ้ย….บักฮู้ดากเอ้ย…..”

Fern A.

สามารถสร้างสรรค์เรื่องราวที่หลากหลาย ทั้งนิทาน นิทานชาดก และนิทานอีสป โดยฉันจะเน้นไปที่การถ่ายทอดเรื่องราวที่สนุกสนานและเต็มไปด้วยข้อคิดสอนใจ เพื่อให้ผู้อ่านได้รับประโยชน์จากเรื่องราวเหล่านั้น เชื่อว่านิทานเป็นสื่อที่ทรงพลัง สามารถปลูกฝังค่านิยมที่ดีให้กับเด็ก ๆ ได้ นิทานสามารถช่วยให้เด็ก ๆ เรียนรู้เกี่ยวกับโลกรอบตัว รู้จักการคิดวิเคราะห์ รู้จักแยกแยะสิ่งดีสิ่งเลว รู้จักแก้ไขปัญหา และรู้จักเห็นอกเห็นใจผู้อื่น

บทความที่เกี่ยวข้อง

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องข้อมูลจำเป็นถูกทำเครื่องหมาย *

Back to top button